Monte Smith - Det antikke akropolis

Rhodos
Monte Smith - Det Antikke Akropolis

Bjerget, som oprindelig hed Stefansbjerget, har fået navn efter den engelske admiral Sir Sydney Smith, som havde sin observationspost her i 1802 for at holde øje med Napoleon's flådes bevægelser under hans krig mod tyrkerne. Smith blev så glad for udsigten, at han lod bygge et hus på bjerget, hvor han slog sig ned, da han blev pensioneret. 
 
 Det antikke akropolis blev udgravet af italienske og svenske arkæologer. Der er dog ikke meget tilbage af den antikke by, der med ca. 60.000 indbyggere var en af de største i antikken. Alle ruiner er fra ca. 200 f.Kr. Det lille Odéon-teater er delvist restaureret og lidt højere oppe ligger et Apollon-tempel. På den vestlige side af vejen ligger en sti der fører p til det højeste punkt med søjlerester fra det store tempel for Zeus og Athene. Dette er en særlig oplevelse med en pragtfuld udsigt. Særligt i solnedgang. 
 
 Ved siden af det ligger et lille amfiteater, som er bygget under den italienske besættelse af øen. På dette sted menes den berømte "talerskole" at have ligget. Mange romerske politikere har lært retorik (veltalenhed) og politik på denne skole. Eksempelvis kan nævnes Cicero, Cæcar, Pompejus, Brutus og Marcus Aurelius.