Rhodos By

Rhodos
Rhodos by

Rhodos by har ca. 47.000 indbyggere og består af to bydele; den gamle og den nye/moderne bydel. Byen ligger på den nordlige del af øen, og er omgivet af hav på de 3 af siderne. Byen er dejlig grøn og frisk med masser af palmetræer i gaderne.

Den gamle bydel

En guldgrube af oplevelser fra en velbevaret middelalderlig gade med forretninger. Og tyrkiske moskeer imellem souvenirbutikker. Den charme og skønhed kan dog forstyrres af den store mængde turister, og de utallige shopping-steder, der ødelægger fortidens skønhed.

Ridderbyen
Det er et absolut must at gå imellem eller en tur på murene. Den charmerende blanding af korsriddernes gotiske og de byzantisk-ægæiske byggestil skaber en helt speciel atmosfære. De smalle gader med regeringskontorer i de gamle herberg og souvenir-butikkerne kan synes uendelige. Kommer man tidligt om morgenen kan man få fornemmelsen af at rejse tilbage i tiden.



En rundtur på egen hånd
Et godt udgangspunkt er at starte ved Frihedsporten. Den er på Mandraki-havnen og går igennem muren ind til Platia Simis. I voldgraven græssede hjorte som er et af øens vartegn.
Fra Emboria-havnen er der også en port (Arsenal-porten), lige overfor ruinerne af Afridite-templet (300 f.Kr.) som ligger bag et lavt gitter.
Platia Argyrokastro er en fortsættelse af Platia Simis. Her findes det ældste ordens-hospital som i dag er det arkæologiske institut. Midt på pladsen står der en gammel brønd. Denne er blevet rekonstrueret af italienerne fra forskellige byzantiske fragmenter. F.eks. er brøndkarret en gammel døbefont fra Afia Irina-kirken i landsbyen Apolakiá.
Auvergne-riddernes herberg ligger på den modsatte side af pladsen. Dette er en af byens smukkeste bygninger med en udvendig trappe og en skyggefyldt gårdhave.
Gennem portalen kommer man til Mariakirken på Platia Muossiou. Denne græsk-ortodokse er fra 1000-tallet og overfor kirkens indgang ligger englændernes herberg fra 1483. Dette blev ødelagt af et jordskælv i 1851, men er senere blevet istandsat med britisk støtte. Det blev bombet i 2. verdenskrig, og er herefter blevet istandsat igen.
I 1440-1481 blev Ordensridder-hospitalet opført i romansk/gotisk stil men var oprindelig et sted hvor rejsende overnattede og handlede med hinanden. I den indvendige gård stod æsler og kameler imellem hinanden. Efter ødelæggelse i 1800-tallet er det smukt blevet restaureret og i dag indrettet til Arkæologisk Museum.
Ridder-gaden, Odós Ipotón, fører fra Platia Moussiou til Stormesterens Palads. Denne gade er anlagt præcis over en antik gade fra havnen til Akropolis, og er en af de bedst bevarede middelaldergader i Europa. En enkel arkitektur og uden anden udsmykning end de nationers emblemer og våbenskjolde og er derved et billede af ridderordenens strenghed og sammenhold.
Stormesterens Palads er i dag byens vartegn. Dette palads bevidner med sin beliggenhed over byens øvrige huse om tidlige tiders storhed. Vil man kun besøge en gammel bygning på Rhodos, vil dette være stedet at besøge. Paladset blev opført i 1300-tallet, som en fæstning med forbindelsesgange til murens forskellige forsvarsafsnit. Paladset ligger smukt i et parkanlæg i terrasser fra kanonvolden og ned til Mandraki-havnen. Med en overdådig blomsterpagt af slyngroser og bougainvillea, der er typisk for Rhodos. Bymuren som omgiver den gamle bydel betragtes som et mesterværk inden for senmiddelalderlig fæstningsarkitektur.
Denne velbevarede bymur er 4 km lang og ca 12 meter bred. Mod landsiden er den omgivet af voldgraven som er ca. 30 meter bred.

Handelsbyen
I handelsbyen har tyrkiske bygninger sat sit præg med bl.a. bade og brønde og har derved bevaret en vis orientalsk stemning med basargader og åbne værksteder. Det er stadig en ganske charmerende labyrint af smalle gader, små torve, byzantiske kirker, moskeer og blomsterpotter på husenes træbalkoner. Man kan sagtens farer vildt i virvaret af de små gader, men byen er omsluttet af bymuren og ikke uoverskuelig. Jo længere man kommer væk fra forretningsgaderne omkring Odos Sokrátou, des mere oplever man af det oprindelige Rhodos.



En rundtur på egen hånd

Fra Emborio-havnen kommer man gennem Agia Ekateriniporten ind til Platia Ipókratou. Her ligger en af de få johanniterbygninger uden for ridderbyen Kastellánie. Det er en retsbygning bygget 1503 med en pompøs udvendig trappe.
Langs havnemuren fører Odos Aristotelous til det gamle jødiske kvarter Evriaki med Platia Martirion Evréon (de jødiske martyres plads). Midt på denne plads står en af de mest kendte motiver; søhestebrønden med tre bronze søheste over blå kakler med havmotiver.
Fra Platia Ipókratou udgår den travle forretningsgade Odós Sokratous med et mylder af liv, store og små forretninger imellem hinanden med meget pågående salgsmetoder på mange forskellige modersmål.
På hjørnet af Agia Fanouriousgaden ligger Agha Djami-moskeen og øverst Süleiman-moskeen. Süleiman den stores moske, som den også kaldes, blev opført i 1522 til minde om sultanens sejr over ridderne. Den blev bygget om i 1808, men fremstår ellers, som den altid har gjort. Med dens lyserøde farve er den nem at finde og genkende. Moskeen har længe været under restaurering, og har derfor forskellige åbningstider. Men oftest er den lukket. Til højre for moskeen ses Klokketårnet.
Ved Platia Ariónos findes Sutanens Hamam - det tyrkiske bad. Dette er fra 1558 blev udbygget i 1765 inden det blev ødelagt i 2. verdenskrig. Det er siden blevet restaureret og er meget smukt. Det store kuppeldækkede hovedrum har stukornamenter og marmorgulv. Håndklæde og sæbe medbringes selv. Massage imod ekstra betaling. Herrer: mandag, onsdag og fredag. Kvinder: tirsdag, torsdag og lørdag. Åbent alle dage på nær søndag 7-19.

Den moderne bydel
Uden for murene er byen meget præget af den italienske stil, da de fjernede meget af den gamle bebyggelse og lavede torve og brede gader. Lidt nordøst for stormesterens palads ligger den store markedsplads - Nea Agora. Her findes alt i sourvenir. I den store kuppelpavilion foregår fiskesalget. Hele vejen rundt er der friluftsrestauranter med alt i grillretter såsom spidstegt okse- og lammekød og fjerkræ. Ud mod havnen er der en række cafeer, men her er kaffen lidt dyr. Men der er en god udsigt til Mandraki-havnen. De friske tjenere slår om sig med danske gloser, mest for at lokke flere kunder til. Så ønsker man et mere lokalt sted, kan man gå ind af porten til selve markedspladsen og gå til venstre. Her findes en lille cafe hvor antallet af grækere som regel er større end antallet af turister.
Yderst på nordspidsen finder man Det havbiologiske instutut og Saltvandsakvariet med fisk og havskildpadder. Det er Grækenlands største akvarium med ca. 40 større akvarier. Alene beliggenheden gør det værd at besøge. Det ligger i en underjordisk grotte. Åbent 9-20.