Dodekaneserne

Rhodos
Dodekaneserne

12 større og en række mindre øer ud for lilleasiens sydvestlige kyst danner tilsammen øgruppen Dodekaneserne. Navnet stammer fra dodeka som betyder 12 og nisiá der betyder øer.

Befolkning
På dodekaneserne bor der ca. 190.000 mennesker. Og mere end halvdelen af dem, bor i byer med flere end 5.000 indbyggere. Grækenland har et ry for at være glade for børn, og en del turister kan snakke med om dette. Men bemærkelsesværdigt nok så er den naturlige vækst af grækere kun på 0,12%. De græske kvinder føder kun halvt så mange børn, som før 2. verdenskrig. Og det er det anden laveste i Europa, kun overgået af italienerne. 

Sprog
Det tales græsk på dodekaneserne, men med en lidt anderledes dialekt. Der er stadig få på Rhodos som taler tyrkisk. Den unge generation taler engelsk, som jo også er det gængse sprog i turistbranchen.

Religion
På Dodekaneserne spiller kirken en noget større rolle, end man ser på fastlandet. Til søndagsmessen er kirken som regel proppet til bristepunktet. Det er den græsk-ortodokse religion som er størst her. Men side og side lever de fredeligt med få protestanter, muslimer og jøder. Overtroen lever i bedste velgående også, og mange indbyggere vil aldrig kunne drømme om at blive gift, træffe vigtige aftaler eller rejse på tirsdage. Dette anses for at være en ulykkesdag, fordi det var på en tirsdag at det byzantiske rige blev erobret af osmannerne.



Levevilkår
Som så mange andre steder har Dodekaneserne haft svært ved at holde på ungdommen, da denne flytter til fastlandet. Det skyldes først og fremmest manglende arbejde, og dårlige fremtidsudsigter. Turismen har dog givet et ordentligt skub i økonomien med arbejde indenfor service- og byggebranchen samt indtjeningsmuligheder ved udlejning af værelser. 

Mad
Den græske mad er enkel og meget børnevenlig. Grækerne selv spiser sen aftensmad, tidligt ved 9-tiden, men i turistområderne er det ok at spise tidligere. Hvilket jo er en fordel når man har børn med. 
Fisk og skaldyr er en specialitet på havnetavernerne. Prisen er efter vægt, og kan være dyr, så spørg inden i bestiller.
Kødretter består mest af lam og svin grillstegt over kul på spid. 

Flora og fauna
Langt tilbage i historien var Rhodos dækket med skove af vilde oliven, judastræer og johannesbrødtræer. Men der var også en del ceder, cypres, eg og valnød. I dag er vegetationen præget af små tornede stedsegrønne dværgbuske på de sydvendte kyster. O mod nord et lidt mere frodig 3-4 meter højt maki-krat med typiske middelhavstræer og buske fx. pistacie, myrte, jordbærtræ og tornet gyvel. Der vokser også mange duftende krydderurter: oregano, rosmarin, kamille, lavendel, salvie, vild fennikel, timian osv. I vejkanter og langs bjergbække trives hvide og lyserøde nerier og nelliker, orkideer, klokkeblomster, ensian og forglemmigej.
Dyreliv ser man ikke meget til. Af og til lunter en skildpadde over vejen eller en hare eller kanin sprænger væk. På vandreture kan man se slanger og skorpioner eller søpindsvin på stenede strande.

Klima
Dodekaneserne har et typisk Middelhavsklima med lange, tørre somre og korte, kraftige regnperioder i vintermånederne. Den smukkeste rejseperiode er maj, hvor alle blomster springer ud og det er dejligt grønt overalt. Men havet er endnu ikke så behageligt. i september og oktober er havet stadig dejligt varmt, og i september kan man stadig nyde nogle gode lange og lune aftener. Sommeren er tør og meget varm. Sommeren går mod slutningen i oktober direkte over i regnperioden. Vinteren kan være kølig og med en gennemsnitstemperatur i januar på 10-12 grader.